سفارش تبلیغ
صبا ویژن

87/3/9
5:11 عصر

کتاب فله ای به قیمت تره بار!

نوشته سین شین

بسم الله
سلام علیکم

پی بردن به مسائل و معضلات چنانچه بسیار عام نشده باشد و به قولی سر ریز نکرده باشد، اول بار توسط متخصصان و دلسوزان و افراد بازکاوت مطرح می شود و به عبارتی اولین جرقه های حل مسائل توسط آنها زده می شود. قبل ازآنکه همه به اهمیت مساله ای پی ببرند انها هستند که ضرورت رسیدگی به ان را مطرح می کنند. اما طرح یک موضوع مرحله ی اول عمل است یعنی پس از انکه افرادی موردی را به عنوان موضوع قابل رسیدگی مطرح کردند، گروه دیگری که مسئول و دست اندر کار در آن مورد هستند می بایست ابعاد و زوایای مساله را شکافته و بررسی کنند و به مدد همان متخصصین راه حل های پیشگیری یا حل مسائل را بیابند. اهمیت این بخش از کار اگر بیشتر از مرحله طرح موضوع نباشد کمتر نیست. و هر گونه سهل انگاری ، مسامحه و یا عجله در بررسی موضوع روند کار را به انحراف می کشاند. و در امور فرهنگی این تهدیدبسیار جدی تر بوده و تاثیرات فراوان پیدا و نهانی به جا خواهد گذاشت.
مساله ی کتاب خوانی و ترویج فرهنگ آن از جمله این مسائل است که چند سال پیش به طور جدی از سوی بزرگان ضرورت ان بیان شد (که مهم ترینشان مقام معظم رهبری بودند).  اما مرحله بررسی ابعاد و زوایای آن و سپس تصمیم گیری در مورد راه های کتاب خوان کردن افراد جامعه دچار همان آفت سهل انگاری ، تفکر و تصمیم گیری سطحی گردید که بیان شد. بدین شکل که می بینیم دیدگاه بازار تولید و مصرف در بحث کتاب خوانی،متولیان را به تولید کننده ی کتاب، مثل مثلا تولید کننده ی تخم مرغ تبدیل کرده و کتاب خوانان هم مصرف کننده ی این کالا مثل خورندگان تخم مرغ. و همان طور که تخم مرغ تخم مرغ است و با تخم مرغ فرقی ندارد کتاب هم با کتاب فرقی ندارد و مهم عرضه ی آن به اندازه ی تقاضای بازار است. بازراچه های کتاب فروشی در سطح شهر از نمودی از این نوع تفکر مصرفی در بحث کتاب خوانی است.

عمده کتاب های عرضه شده در این بازارچه ها انواع طالع بینی ها و تعبیر خواب و فال و آشپزی اند و در زمینه ی مذهبی نیز مفاتیح الجنان و یا فواید صلوات و زیارت نامه ها را شامل می شود باقی نیز کتب روان شناسی اند که برای خواننده ی نا آشنا به تئوری های مربوطه نه تنها مفید نیست که خطراتی را هم بدنبال دارد.
این بازارچه ها قرار بود کتاب را بیشتر در دید مردم قرار دهند و با تخفیفات بیشتر افراد را به خرید ترقیب کنند. و این عملا همان مصرف بیشتر کتاب های تل انبار شده در انبار انتشاراتی ها ست و با اهداف طرح که افزایش سرانه ی کتاب خوانی است تفاوتی از زمین تا به اسمان دارد.

در موارد دیگر می بینیم که با افزایش بعد تبلیغاتی سعی در فروش بیشتر کتاب داردند، که اقداماتی این چنین علاوه برانکه بر قیمت کتاب ها می افزاید اذهان را از هدف حقیقی مطالعه که افزایش علم و معلومات فرد است به سطحی بینی ازجمله توجه به جلد کتاب و نوع چاپ ان و ... منحرف می کند.

در نمایشگاه کتاب شاهد آن بودیم که بسیاری از افراد از خریدن کتابی به جهت قیمت بالای ان خودداری می کردند و وقتی علت گرانی ان اثر را جویا می شدی ناشر کتب، استفاده از کاغذ سوئیسی یا روسی و امثالهم و همین طور هزینه  بالای جلد کتاب (که بسیار شیک صحافی شده بود) را علت اصلی افزایش قیمت تمام شده کتاب بر می شمرد و ذهن عاقل را به این موضوع سوق می داد که آیا با همان جلد ساده تر کاغذی و یا استفاده ازکاغذ ارزان تر نمی شد کتاب را خواند؟
متاسافه همان طور که عرض کردم سیاست های ارائه شده در این زمینه کارامدی لازم را ندارند و علاوه بر ان که کتابخوانی را به فرهنگ تبدیل نمی کنند، ذائقه ی افراد را هم به سمت اثرات سطح 3 و 4 سوق داده(همان طور که مثلا تخم مرغ خوردنش مهم است نه رنگش)و فرهنگ سطحی نگری و تفکرات غیر دینی و خرافی را در بین کتاب خوان های گذری ترویج می کند.
.......................................
تتمه نوشت: - یکی گفت چرا اینقدر لحن کلامت تند است؟ عارضم که گویی شما از جامعه ی گل و بلبل به بل بشو امده اید. و شما بگویید تعریف لحن تند و شور و شیرین چیست.(ما که الان دیگر ادم شده ایم یا داریم می شویم الحمدلله.به پست های اول رجوع کنید تا مفهوم تندی را بهتر متوجه شوید)

-در مورد کار پژوهشی از همه ی خواهران مومنه متشکریم که کاملا ما را شرمنده ی بی توجهیشان کردند.
اما برای آنهایی هم که پرسیدند: پژوهشی بود در مورد علل و عوامل پراکندگی و اوج و فرود فعالیت زنان در عرصه ی فعالیت های فرهنگی در دنیای مجازی (فاتحــه مع الصلوات)
- علت تاخیر در به روز کردن بل بشو ، بل بشوی قطعی برق بود!
....................................

اللهم عجل لولیک الفرج