بسم الله سلام علیکم بنده اهل مناسبت نگاری و بر حسب شرایط پست عوض کردن نیستم. اما به این دلیل که زمانی چند خطی از مرحوم شریعتی نوشته بودم ترجیحا بر افاضاتم در همان زمینه تکمله ای می زنم. علی رغم اینکه همیشه کتب ایشان در درسترسم بوده، ولی تا قبل از دوره ی دانشجویی ،نه شریعتی و نه هیچ اندیشمند دیگری فکرم را به خود مشغول نمی کرد و تنها در اواسط دوره ی دانشجویی بود که این موضوع برایم اهمیت پیدا کرد و بر آن شدم تا برای رد یا پذیرش بدبینی ها و خوش بینی ها نسبت به آثار دکتر دلایل محکم و درستی بیابم. جواب واضح بود. موضع گیری له یا علیه فرد یا نظراتش تنها بایستی در پایان مسیر مطالعاتی بی طرف و همه جانبه صورت گیرد و نه از روی جو همه گیر جامعه یا سوگیری های حزبی و ... متاسفانه بسیاری از افرادی که افراطی بر ضد یا به طرفداری از ایشان و یا بسیاری بزرگان دیگر موضع می گیرند اطلاعاتشان در حد عوام هم نیست و فقط روی موج تکفیر و تقدیس عمومی سوار شده و به این سو و آن سو می روند. همان طور که استاد گرامی آقای رحیم پور در یکی از سخنرانی هایشان گفتند (با صحه بر خدمت بزرگ ایشان به انقلاب و روشن کردن ذهن جوانان و دانشجویان) مرحوم شریعتی در نظراتشان دچار اشتباهات و یا بی دقتی هایی شده اند و ما هم اصلا در زمینه ی مسائل و مباحث نظری موافق بی دقتی و ساده انگاری نیستیم. اما این مساله احتیاج به بحث و مناظره دارد و بدون مطالعه نمی توان بدان پرداخت. این بسیار نگران کننده است که ما به حدی از کوته فکری برسیم که بدون دلایل محکم و مستدلی تنها به هدف تخریب شخصیت های علمی جامعه بپردازیم. و البته این در موارد عکس هم صادق است که با چشمان بسته مرید شخصی یا مسلکی و نظری شویم. متاسفانه دستانی هستند که حسب منافعشان جلوی آگاهی مردم را گرفته و با نگه داشتن ایشان در جهل و بی خبری از منافع حاصله سود می برند. حقیر تنها راه مبارزه با این دسته افراد و همین طور دستیابی به آگاهی را مطالعه و تحقیق بی طرف و خواندن و شنیدن نظرات بزرگان در این زمینه می داند.
تا آن زمان از ایشان هیچ کتابی مطالعه نکرده بودم و بااین اوضاع ، از روحانی جوانی در مورد مطالعه ی اثار ایشان سوال کردم که آیا اصلا به صلاح است آثار ایشان را مطالعه کنیم؟ یا برویم و مثبتانه فقط آثار شهید بزرگوار و دانشمند مطهری را مطالعه کنیم و از همه ی مضراتش هم بیمه باشیم؟. شاید جواب ایشان برای حضرات تکراری و پیش پا افتاده باشد، اما برای حقیر بسیار مفید بود و تمام شبهاتم در این مورد و موارد مشابه را حل نمود. خدا خیرشان دهد. ایشان در جواب گفتند: اشکالی ندارد شما می توانید هر کتابی را بخوانید ...خواندن یک چیز است و متاثر شدن از آن چیز دیگر . و این تاثیر بسته به پیشیه ی مطالعات شما دارد اگر می خواهید بدانید ایشان در مورد موضوعی چه گفته ،خوب بخوانید تا آگاه شوید از نظر ایشان. ولی اگر می خواهید بفهمید که ایشان منظورشان چه بوده و عقیده شان در این مورد چیست باید مطالعاتی از قبل داشته باشید. مثلا اگر ایشان از تاریخ سخن می گویند و تاریخ را تحلیل می کند شما می بایستی در ان مورد مطالعه ی تاریخی داشته باشید و اگر ایشان از مارکسیسم و اگزیستانسیالیسم حرف می زند شما بایستی این مکاتب را به خوبی بشناسید ....
تتمه نوشت:
برخی دوستان بسیار هوشمندی به خرج داده و پنداشته اند که حقیر منظورش از «اخویمان» در مثال آخر استحاله ی معنوی واژه ی فی سبیل الله(در پست قبلی) اخوی خودمان است. دوست گرامی این مثل است و در مثل جای هیچ مناقشه نیست ... از شما بعید است.
- نپخته ملا: فردیست که بدون دانش لازم، اظهار فضل و دانایی می کند.
- ای عشق همه بهانه از توست من خاموشم این ترانه از توست
- پروردگارا چشمان ما را به نور معرفت روشن فرما . جوری که برای دیدن حقیقت به عینک و لنز و امثالهم احتیاجی نباشد.
.....................................................
اللهم عجل لولیک الفرج